Selecteer een pagina

BCAN-leden slechts op bezoek in Bijlmerbajes
De eerste club-activiteit na de zomer was meteen een heel bijzondere. Ons innig geliefde bestuur had een prachtig programma samengesteld op een unieke, ietwat sinistere locatie: de Bijlmerbajes in Amsterdam.
Nieuwbakken lid Jeroen van Netten (voor al uw webteksten) was zo enthousiast over deze middag/avond dat hij na afloop spontaan toezegde om een verslag te schrijven. Dat bent u nu dus aan het lezen. 

Uitnodigend prikkeldraad
Om de stemming er bij bezoekers meteen in te brengen waren de hekken naar de toegangspoort van ‘De Bijlmerbajes’ rijkelijk voorzien van prikkeldraad. De eerste aanblik bij vanaf het parkeerterrein was precies zoals je mag verwachten: tamelijk neerslachtig. Het pand ziet er zorgvuldig verwaarloosd uit maar is met enkele likken verf aan de buitenzijde prima opgepimpt. De sanering en herontwikkeling is in volle gang, de overgebleven toren doet momenteel onder andere dienst als locatie voor films, videoclips van popartiesten, restaurant, huisvestiging voor studenten en als museum. 

Bijzonder museum met illustere gasten 
In het door voormalige cipiers zelf gemaakte Bijlmerbajesmuseum (1 kamertje) werden de circa 25 BCAN-leden met koffie en gebak ontvangen door voorzitter Arjan te Lintelo. We zagen allerlei attributen om te smokkelen en aan de wand prijkten portretten van diverse illustere gasten waaronder – hoe verrassend – voormalig circusdirecteur Tony Boltini. Aan de hand van een maquette werd inzichtelijk gemaakt hoe het totale sloop- en renovatieproces de komende jaren zal worden uitgevoerd. 

Rondleiding door ervaren bajesklanten
Na de verwelkoming werden we, onder meer op grond van ingeschatte lichamelijke fitheid, toegewezen aan één van de twee gidsen. Zowel serieuze Pim als dollende Dick werkten vanaf 1986 tot aan de sluiting in 2016 als cipier in de Bijlmerbajes. Deze ervaren bajesklanten wisten dan ook alles te vertellen over deze bijzondere Penitentiaire Inrichting. Zo hoorden we bijvoorbeeld dat de Bijlmerbajes geen gevangenis was maar een huis van bewaring. Het verschil? Een huis van bewaring huisvest personen die (nog) niet veroordeeld zijn en in een gevangenis zijn uitsluitend ‘boefjes’ te gast die wel juridisch veroordeeld zijn. Beide gidsen vertelden honderduit over hun gasten, de jaren 70 en 80 toen ongeveer alles kon en mocht en deden rijkelijk hun beklag over de toenmalige directie. Tijdens hun boeiende verhalen belichtten ze zowel de leuke als de minder leuke kanten van hun werk. Met smeuïge Amsterdamse humor onthulde gids Dick onder meer dat een stok met gespen zijn beste investering ooit was. Daarmee voorkwam hij dat boefjes tijdens transport al te rap de kuierlatten konden nemen richting vrijheid.  

Leerzaam vraaggesprek met advocaat
Na het nuttigen van enkele versnaperingen werd de Amersfoortse strafrechtadvocaat Hester Seton (Keistad Advocaten) in een presentatiezaal op charmante edoch vasthoudende wijze bevraagd door ons aller voorzitter en kwamen er vele vragen uit de zaal. Voor Hester was deze locatie heel bijzonder want voorheen kwam zij hier vanuit haar werk als advocaat op bezoek bij cliënten. Want op een of andere manier konden die nooit naar haar toekomen. 

‘Wie is de foute cipier?’
Na opnieuw een soort van speurtocht in een doolhofachtige omgeving en het nuttigen van heerlijke hapjes en sapjes kregen we de instructies voor het bijzonder leuke spel ‘Wie is de foute cipier?’ Verdeeld over drie groepen kregen de BCAN’ers allerlei opdrachten. Als eerste moesten we namen van gedetineerden en hun misdaad uitbeelden. Daar was niet iedereen even goed in. Vervolgens bleek het een hele toer te zijn om de naam te achterhalen van een bekende crimineel die er verantwoordelijk voor was dat een collega-crimineel de kerst niet haalde. Daarna was het de bedoeling om zo veel mogelijk namen te noteren die zijn ingekerfd in celdeuren. En ten slotte moesten we onthouden wie waar stond in een eerder gemaakte groepsfoto in een cel. Bij het bekendmaken van de winnaars bleek, dat verbaasde niemand, Arjan één van de foute cipiers te zijn die tijdens het spel op slinkse wijze zijn groepsleden had gedwarsboomd.  

Heerlijke barbecue op binnenplaats 
Nauwelijks bekomen van de rondleidingen in dit labyrint, het vraaggesprek en het spel genoten we op de binnenplaats van ‘De Bijlmerbajes’ van een heerlijke barbecue. Rond 20.30 uur was het programma afgelopen en gingen de laatste BCAN’ers in alle vrijheid huiswaarts.

Bestuur, hartelijk bedankt voor het organiseren en verzorgen van deze geweldige middag/avond!

Tekst en foto’s: Jeroen van Netten, Rhinoz (web)tekst + advies)

 

Foto’s – Op naar de Bijlmerbajes